| www.selkaydinvamma.fi |
    

Vamman seuraamukset - Suolen toiminta
20-08-2003 / AD

Selkäydinvamma aiheuttaa suolen toimintaan kahdenlaisia muutoksia: se hidastuu ja sulkijalihasten hallinta heikkenee tai puuttuu. Hidastunut toiminta aiheuttaa helposti ummetusta ja usein suoli joudutaankin “toimittamaan” tiettyinä päivinä. Pidätyskyvyn puute voi tuoda erityisiä ongelmia ripulin aikana. Yleensä näiden muutosten kanssa kuitenkin pärjäillään.

Suolen sisältöä vie eteenpäin ns. “peristalttinen liike”, joka on suolen seinämän lihastoimintaa. Tämä liike hidastuu hermovamman seurauksena. Kuitenkin seinämän toiminta jatkuu, tosin siis lähes aina laiskemmin. Vamman taso vaikuttaa toimintaan hieman. Matalassa vammassa suoli ja sulkijalihakset voivat olla veltompia. Varsinaista spastisuutta suoleen ei tule, tosin peristalttinen liike ei aina koordinoidu hyvin.
Pyörätuolin käyttö tai oikeastaan normaalin kävelyn ja liikkumisen puute hidastaa suolen toimintaa entisestään. Käytännössä siis aika ruoan kulkeutumisesta suusta peräsuoleen voi kaksin tai kolminkertaistua aiheuttaen ulosteen kuivumista ja ylimääräistä kertymistä sekä ummetusta.
Peräsuolen ulomman sulkijalihaksen hallinta on tahdonalaista. Hermotus lähtee tasolta S2-4, joten yleensä selkäydinvamma vaurioittaa tätäkin toimintaa.

Kuitupitoinen ruokavalio ehkäisee ulosteen kuivumista ja lisää suolen sisältöä edistäen suolen toimintaa. Luumut ovat esimerkki vanhoista konsteista. Myös monin lääkkeenomaisin valmistein saadaan parannettua tilannetta. Voidaan ajatella liikunnan ja seisomis- sekä kävelyharjoitusten normaalistavan suoliston toimintaa. Riittävä juominen on tärkeää, tosin se voi olla joskus ristiriidassa rakon tilanteen kanssa.

Osittaisessa vammassa suolen tyhjentyminen voi tapahtua kuin ennenkin, eli silloin kuin hätä tulee. Myös täydellisessä vammassa ulostaminen tapahtua samoin. Suurin osa vammautuneista oppii tuntemaan, milloin on hätä. Ongelmiksi voi tulla kuitenkin pidätyskyvyn puute ja suolen hidastuneesta toiminnasta johtuva liiallisen ulosteen kertyminen.
Monen ei ole mahdollista odotella hätää tuntemusten puuttumisen tai pidätyskyvyttömyyden vuoksi. Tällöin suoli joudutaan “toimittamaan” tiettyinä päivinä ja tiettyyn aikaan lääkkein, peräruiskein ja/tai tuseeraamalla. Se voi olla vaikkapa joka aamu tai kaksi kertaa viikossa. Elämän rytmi määrää toimitusajankohdan, useimmiten se on aamuisin.
Suolen toimittamista voi helpottaa suolen sisäisten “refleksien” hyödyntäminen. Tuseeraus tarkoittaa sormin peräsuolen sulkijalihasten venyttämistä/ärsyttämistä tyhjennysrefleksin laukaisemiseksi, mutta myös ulosteen auttamiseksi sormin ulos. Syömisen jälkeen suoli voi toimia helpommin.
Hankalissa tilanteissa voidaan joutua käyttämään suolen huuhteluhoitoja (ECC ja colonterapia).

Omiin tottumuksiinsa jumahtaa helposti, joten niitä on aika ajoin hyvä arvioida kriittisestikin. Säännöllinen rytmi voi kuitenkin olla tärkeää. Jos joutuu istumaan yli kolme tuntia viikossa pöntöllä, on se liikaa. Mikään ei estä yrittää “kouluttaa” suolta vuosikymmenienkin rutiinien jälkeen.

Suolen sisällön massaa voidaan lisätä kuitupitoisilla valmisteilla (esim. Agiocur). Useimmat niistä sisältävät myös hieman suoliston peristaltiikkaa edistävää ainetta (esim. Agiolax, Laxamucil, Vi-Siblin). Vettä voidaan ulostemassaan lisätä tietyillä sulamattomilla sokereilla (esim. Levolac) tai Movicolilla. Järkevä yhdistelmä voikin olla lisätä sisällön massaa ja pyrkiä ehkäisemään ulosteen kuivumista hitaasti toimivassa suolessa.
Suolen peristaltiikkaa voidaan lisätä lääkkeillä kuten Pursennid tai Laxoberon. Näitä käytetään usein suolen toimittamista edeltävänä iltana. Mitä vähemmällä määrällä peristaltiikkaa lisääviä valmisteita pärjää, sen parempi.
Suolen toimittamiseen saatetaan tarvita pienoisperäruiskeita, kuten Microlax tai Toilax.
Imodiumia voidaan tarvita ripulin aikana suolen toiminnan hidastamiseen, mutta sitä voi joskus harkinnan jälkeen käyttää myös säännöllisesti.

Äkillinen ripuli on yleensä virusten tai bakteerien aiheuttama. Pitkäaikaisessa ripulissa on myös muut sairaudet, esim keliakia ja laktoosi-intoleranssi poissuljettava.
Ulosteen pidätyskyvyttömyyteen on saatavilla vaippoja ja muita apuvälineitä. Hankalissa tilanteissa voi käyttää erityistä tamponia. Eräs kekseliäs herramies käytti etelän matkalla trasselia ripulin aikana.

Suolikaasun purkaukset voivat olla äänekkäitä ja haisevia ja siten siis melko kiusallisia. Mitään patenttilääkettä ei ole, mutta Cuplatonia voi kokeilla.

Peräpukamat voivat tulla väistämättä vuosien ja vuosikymmenien saatossa. Istuminen sinänsä ja suolen toimittamiset altistavat niiden muodostumiselle. Ongelmiksi voi tulla verenvuoto, autonominen dysrefleksia ja spastisuus. Peräpuikot rauhoittavat tilannetta. Leikkaushoito voi kuitenkin pidemmällä aikavälillä olla välttämätön, viimeistään silloin, kun ulkoisia pukamia ei enää saa työnnettyä takaisin.

Vatsasairauksia diagnosointi voi olla ongelmallista. Tuntopuutosten vuoksi esim. umpilisäkkeen tulehduksen oireet eivät tunnu normaalisti. Hälytysmerkkejä ovat kuume, kovasti spastiset vatsalihakset ja huonontuva yleistila.
Aseta aloitussivuksi | Lisää suosikkeihin | Yhteystiedot | Webmaster | Sivukartta
   Copyright © 2003 Selkäydinvammasäätiö